Реконструкцията на емблематичната столична улица Граф Игнатиев“ остана в историята с

...
Реконструкцията на емблематичната столична улица Граф Игнатиев“ остана в историята с
Коментари Харесай

#hubavoe, но не е готово: „Графа“ все още няма Акт 16

Реконструкцията на емблематичната столична улица „ Граф Игнатиев “ остана в историята с едногодишен ремонт, последван от още една година поправки на ремонта на стойност 10 млн лева Оказва се обаче, че въпреки ремонтните действия публично да са завършили, Зона 2 от центъра на София, включваща реконструираната улица „ Граф Игнатиев “, площад „ Славейков “, градинката на църквата „ Свети Седмочисленици “ към момента нямат позволение за прилагане.

Това разясни столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на сесия на Столичния общински съвет, откакто  общинския консултант от Българска социалистическа партия Петко Димитров, който изиска да научи по кое време ще бъде възобновен книжният пазар на площад „ Славейков " и дали зоната се е сдобила с акт 16. Според Фандъкова повода за забавянето е COVID-19 и заветният акт трябвало да бъде публикуван „ всеки миг “. " Предоставили сме всички документи, само че за жалост, поради COVID-19 имаше проблеми с комисията на ДНСК. Доколкото имам информация, към този момент всички нейни членове са на линия, тъй че се надявам работата да завърши допустимо най-бързо ", разяснява Фандъкова, представена от в. „ Сега “.

За забавянето обаче беше сигнализирано още преди да пандемията да застигне страната ни – при започване на март организацията „ Спаси София “ осведоми, че ремонтираната улица " Граф Игнатиев " в столицата се употребява без публикуван Акт 16 в цялостно нарушаване на законите. “Вече една година улицата е отворена за прилагане, само че по документи обектът към момента се води строителна площадка, тъй като не е въведена в употреба, “ съобщи тогава Борис Бонев, самостоятелен общински консултант. Изключение прави само трамвайното трасе, само че всичко останало от Зона 2 е без право на употреба – нито улиците „ Граф Игнатиев “ и „ Солунска “, нито за площадите „ Славейков “ и „ Гарибалди “, нито градинката пред " Св. Седмочисленици ".

“Няма разумно пояснение за какво Столичната община не е почнала процедурата. Този факт поражда подозрения, че Общината знае за известни проблеми в плана, заради които Акт 16 може да бъде отхвърлен и ул. Граф Игнатиев да не може да бъде въведена в употреба. Не разбирам по какъв начин трамвайното трасе получи Акт 16 за три дни, а останалите елементи от плана не получават подобен повече от една година ”, означи Бонев.

На публично питане от „ Спаси София “ ДНСК дава отговор, че процедура по издаване на Акт 16 не е почнала, тъй като към момента няма такова искане от възложителя на обекта – Столичната община. В отговор на „ Спаси София “ от общината се ангажират най-сетне да подадат документите.

През май тематиката още веднъж беше на дневен ред – тогава от Столичната община разясниха за bTV, че са в развой на събиране на документите, които да показват пред ДНСК във връзка с пешеходния сектор. Строителната документи е трябвало да е предадена, и то още месец по-рано – през април, най-малко съгласно отговора на общината към „ Спаси София “. През юни Фандъкова още веднъж съобщи, че заветният акт 16 ще бъде получен в най-кратък период, само че в края на годината той към момента е мираж. Това значи, че към този момент година и половина пешеходните сектори в Зона 2 се експлоатират нелегално...

 
Банята на раздора – ще се трансформира ли архитектурният монумент в лаборатория?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР